Intern & extern

Een veel voorkomende passage: “Deze vacature wordt gelijktijdig in – en extern uitgezet. Interne kandidaten genieten voorrang in de procedure”.

‘Zal wel loslopen’, denk je dan. Tot je een keer met deze procedure kennis maakt. Ik heb mij een keer kosten nog moeite gespaard (was een interessante vacature) om met een gelikte sollicitatiebrief de procedure in te gaan. Kreeg ik al héél snel een berichtje terug dat de keuze op een interne kandidaat was gevallen. Dat wisten ze dus al toen ik op mijn brief zat te zwoegen.

Zo ga je niet om met externe sollicitanten. ‘Om tijd te winnen’ is steevast het argument. Dat klopt, je wint een dag of tien, die met een interne procedure is gemoeid. Zet die tien dagen eens af tegen een opzegtermijn van twee maanden én het gegeven dat een werknemer gemiddeld 7 jaar bij dezelfde werkgever blijft.

Het kan nog gekker. Sommige organisaties geven ‘bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan een interne kandidaat’. Je zou als interne kandidaat maar de concurrentie aan moeten met een lading externe kandidaten.